top of page
logo_2020-Laceta%C3%8C%C2%80nia_Mesa_de_

El dilluns dia 25 d'abril, a Sallent, es va presentar als mitjans  la nova edició 2022 amb novetats importants

FQHI6339.JPG

.

Aquest any Sallent acollirà la gala de lliurament dels premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2022

 

L’espai Fàbrica Vella de Sallent acollirà el proper mes de novembre la quarta edició de la gala de lliurament dels premis Lacetània de les Arts i la Cultura. Serà la primera vegada que la festa se celebrarà fora de Manresa amb la voluntat de descentralitzar-la i de posar de relleu la vitalitat cultural de les comarques del Bages i el Moianès. A banda d’aquest canvi, la convocatòria 2022 dels premis Lacetània incorpora dos nous premis: el Berenguer de Montagut, convocat pels Amics de la Seu, i el Premi de Cultura Popular i Tradicional, convocat pel Consell Comarcal del Bages.

 

Els Premis Lacetània de les Arts i la Cultura inicien aquest any 2022 una nova etapa. A proposta d’Òmnium Bages-Moianès, que coordina la convocatòria, i amb el suport de totes les entitats i institucions convocants, la gala de lliurament de la quarantena edició dels premis sortirà per primera vegada de Manresa per convertir-se en un esdeveniment itinerant, que cada dos anys se celebrarà fora de la capital comarcal. El primer municipi que l’acollirà és Sallent, que ha cedit l’equipament cultural Fàbrica Vella i que aprofitarà l’esdeveniment per mostrar la riquesa cultural de la vila.

 

El nou enfocament de la gala s’ha presentat públicament aquest dilluns, 25 d’abril, en un acte que s’ha fet a la Fàbrica Vella i que ha comptat amb la presència d’Anna Vilajosana Garcia, presidenta d’Òmnium Bages-Moianès; Llorenç Planes, membre de la junta d’Òmnium Bages-Moianès i responsable de la coordinació dels Premis Lacetània; Oriol Ribalta Pineda, alcalde de Sallent i Ruth Matamala Cors, responsable de la gestió i la programació de la Fàbrica Vella.

Aquesta nova etapa en la celebració de la gala forma part de la voluntat d’Òmnium Bages-Moianès de descentralitzar les activitats que organitza amb l’objectiu de mostrar la riquesa cultural de tot el territori i, al mateix temps, per acostar esdeveniments de primer nivell cultural a municipis on no és habitual que se n’hi celebrin. La col·laboració i la implicació de l’Ajuntament de Sallent davant de la proposta ha estat total des del primer moment, fet que indica l’encert de la fórmula que s’estrena enguany.

L’organització de la gala es farà amb la col·laboració estreta de les entitats del municipi amb la voluntat que la celebració s’impregni de la realitat cultural de Sallent. Els responsables de Fàbrica Vella estan treballant amb Sílvia Sanfeliu, directora de les gales celebrades fins ara, per aconseguir que l’esdeveniment sigui un acte genuïnament sallentí. Una mostra d’això és la interpretació que es farà de la composició de Jaume Riu “Amunt i crits”, dedicada al sallentí Jordi Fàbregas (1951-2021) i Premi Bages de Cultura l’any 2016. Durant la roda de premsa se n’ha pogut sentir un fragment interpretat pel pianista i compositor Jaume Riu i pel graller Roger Andorrà.

 

Dos nous premis

A més de la descentralització de la gala, els Lacetània incorporen aquest any dos nous premis. Es tracta del premi Berenguer de Montagut, que convoquen els Amics de la Seu de Manresa, i que premiarà treballs de recerca sobre la Seu de Manresa. Aquest premi té una dotació econòmica, aportada per Cots i Claret, de 1.000 euros.

També s’estrena el Premi Consell Comarcal del Bages a la cultura popular i tradicional. Dotat amb 1.500 euros, premiarà iniciatives d’entitats i associacions de la comarca en els àmbits de la cultura popular i tradicional.

A banda, es fa un nou enfocament del Premi Pare Ignasi Puig i Simon, que serà honorífic i s’atorgarà a una persona dedicada a la recerca sobre la Manresa ignasiana.

La convocatòria d’enguany està oberta fins al 14 d’octubre de 2022. Tota la informació i les bases detallades es poden consultar al web premislacetania.info.

A més d’aquestes noves entitats i institucions i d’Òmnium Bages-Moianès, participen en la convocatòria l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Cultural El Galliner, el Centre d’Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, Cineclub Manresa, Litel.cat i el diari Regió7.

 

 

Jaume Riu ens presenta en primícia la sardana Amunt i crits en homenatge a Jordi Fàbregas interpretant-ne un fragment ell mateix al piano i Roger Andorrà a la gralla.

bottom of page