top of page

Breu història dels premis Lacetània

gala_edited.jpg

       L’any 1983, la delegació al Bages d’Òmnium Cultural institueix els Premis Lacetània, juntament amb el Premi Bages de Cultura. Inicialment s’adreçaven a literatura juvenil i reportatges periodístics, però es van anar ampliant any rere any, fins a oferir un autèntic cartell de premis, en col·laboració amb altres entitats culturals de la comarca.

           Els premis Lacetània 2019 passen a denominar-se Premis Lacetània de les Arts i la Cultura i ofereixen novetats importants, amb la incorporació de nous guardons, convocats per entitats representatives de l’art i la cultura, que inclouen un ampli espectre dels àmbits artístics i del món del teatre i el circ. Coordinats per Òmnium Bages-Moianès, continuen participant en la convocatòria l’Ajuntament de Manresa, el Centre d’Estudis del Bages i el diari Regió7. La novetat d’aquesta edició és la incorporació a l’organització d’entitats com l’Associació Cultural El Galliner, el Cercle Artístic de Manresa i La Crica, que ampliaran el ventall de premis. S’hi afegeixen com a nous premis el Premi El Galliner de textos teatrals, convocat pel Galliner; el Premi a la Projecció artística, en diferents modalitats anuals, convocat pel Cercle Artístic de Manresa; el Premi La Crica de Circ, convocat per La Crica, i el Premi Empremta, convocat per Òmnium en reconeixement a una iniciativa de país, personal o col·lectiva. D’altra banda, el Premi Bages de Narrativa Jove, que va lliurar Òmnium Bages-Moianès per primera vegada el maig del 2018, s’incorpora també al cartell dels premis Lacetània. Continuen formant part de la convocatòria el Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central, el Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana, el Premi Regió7 de Comunicació i el Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves.

          L’any 2020, Cineclub Manresa s’afegeix a la llista d’entitats convocants amb el nou premi Plácido a la producció cinematogràfica, a un treball relacionat amb la ciutat de Manresa, sigui per la vinculació de l’equip tècnic, l’equip artístic, la producció, la temàtica o la localització.

 

bottom of page