top of page
Premis Lacetània_cartell_2022_xarxes-01_edited.jpg

Sallent acollirà la gala de lliurament dels premis Lacetània de les Arts i la Cultura 2022

 

L’espai Fàbrica Vella de Sallent acollirà el mes de novembre la quarta edició de la gala de lliurament dels premis Lacetània de les Arts i la Cultura. Serà la primera vegada que la festa se celebrarà fora de Manresa, amb la voluntat de descentralitzar-la i de posar de relleu la vitalitat cultural de les comarques del Bages i el Moianès. A banda d’aquest canvi, la convocatòria 2022 dels premis Lacetània incorpora dos nous premis: el Berenguer de Montagut, convocat pels Amics de la Seu, i el Premi de Cultura Popular i Tradicional, convocat pel Consell Comarcal del Bages.

 

Els premis Lacetània de les Arts i la Cultura inicien aquest any 2022 una nova etapa. A proposta d’Òmnium Bages-Moianès, que coordina la convocatòria, i amb el suport de totes les entitats i institucions convocants, la gala de lliurament de la quarantena edició dels premis sortirà per primera vegada de Manresa per convertir-se en un esdeveniment itinerant, que cada dos anys se celebrarà fora de la capital comarcal. El primer municipi que l’acollirà serà Sallent, que ha cedit l’equipament cultural Fàbrica Vella i que aprofitarà l’esdeveniment per mostrar la riquesa cultural de la vila.

 

El nou enfocament de la gala es va presentar públicament el dia 25 d’abril en un acte que es va fer a la Fàbrica Vella i que va comptar amb la presència d’Anna Vilajosana Garcia, presidenta d’Òmnium Bages-Moianès; Llorenç Planes, membre de la junta d’Òmnium Bages-Moianès i responsable de la coordinació dels Premis Lacetània; Oriol Ribalta Pineda, alcalde de Sallent, i Ruth Matamala Cors, responsable de la gestió i la programació de la Fàbrica Vella.

Aquesta nova etapa en la celebració de la gala s'insereix en la voluntat d’Òmnium Bages-Moianès de descentralitzar les activitats que organitza amb l’objectiu de mostrar la riquesa cultural de tot el territori i, al mateix temps, per acostar esdeveniments de primer nivell cultural a municipis on no és habitual que se n’hi celebrin. La col·laboració i la implicació de l’Ajuntament de Sallent davant de la proposta ha estat total des del primer moment, fet que indica l’encert de la fórmula que s’estrena enguany.

L’organització de la gala es farà amb la col·laboració estreta de les entitats del municipi amb la voluntat que la celebració s’impregni de la realitat cultural de Sallent. Els responsables de Fàbrica Vella estan treballant amb Sílvia Sanfeliu, directora de les gales celebrades fins ara, per aconseguir que l’esdeveniment sigui un acte genuïnament sallentí. Una mostra d’això és la interpretació que es farà de la composició de Jaume Riu Amunt i crits, dedicada al sallentí Jordi Fàbregas (1951-2021) i Premi Bages de Cultura 2016. Durant la roda de premsa se n’ha pogut sentir un fragment, interpretat pel pianista i compositor Jaume Riu i pel graller Roger Andorrà.

 

Dos nous premis

A més de la descentralització de la gala, els Lacetània incorporen aquest any dos nous premis. Es tracta del premi Berenguer de Montagut, que convoquen els Amics de la Seu de Manresa i que premiarà treballs de recerca sobre la Seu de Manresa. Aquest premi té una dotació econòmica, aportada per Cots i Claret, de 1.000 euros.

També s’estrena el Premi Consell Comarcal del Bages a la cultura popular i tradicional. Dotat amb 1.500 euros, premiarà iniciatives d’entitats i associacions de la comarca en els àmbits de la cultura popular i tradicional.

A banda, es fa un nou enfocament del Premi Pare Ignasi Puig i Simon, que serà honorífic i s’atorgarà a una persona dedicada a la recerca sobre la Manresa ignasiana.

La convocatòria d’enguany és oberta fins al dia 14 d’octubre de 2022. Tota la informació i les bases detallades es poden consultar al web premislacetania.info.

A més de les dues noves incorporacions i d’Òmnium Bages-Moianès, participen en la convocatòria l’Ajuntament de Manresa, l’Associació Cultural El Galliner, el Centre d’Estudis del Bages, el Cercle Artístic de Manresa, Cineclub Manresa, Litel.cat i el diari Regió7.

 

 

 

Els premis Lacetània 2022

 

Premi Antoni Esteve per a estudis sobre la Catalunya Central

A un treball de recerca o de divulgació en qualsevol camp emmarcat en la Catalunya Central. Dotat amb 1.500 euros (impostos inclosos) per la família Esteve. Convocat pel Centre d'Estudis del Bages i Òmnium Bages-Moianès.

 

Premi Bages de Narrativa jove

Adreçat a joves escriptors entre 16 i 20 anys. Dotat amb 500 euros i la publicació al diari Regió7, el primer premi, i amb 200 euros, el treball finalista. Convocat i dotat per Òmnium Bages-Moianès, amb la col·laboració de Regió7.

 

Premi Berenguer de Montagut per a estudis sobre la Seu de Manresa

A treballs de recerca o de divulgació sobre art, música, religió o valors culturals emmarcats en l’àmbit de la basílica de Santa Maria de la Seu de Manresa. Convocat pels Amics de la Seu i dotat amb 1.000 euros (impostos inclosos) per Cots i Claret.

 

Premi Consell Comarcal del Bages a la cultura popular i tradicional

A iniciatives dutes a terme en el darrer any i mig per entitats o associacions de la comarca. Convocat i dotat pel Consell Comarcal del Bages amb 1.500 euros.

 

Premi El Galliner de textos teatrals

A una obra de teatre inèdita que no hagi estat publicada ni representada públicament. Convocat per l’Associació Cultural El Galliner de Manresa. El premi consistirà en la posada en escena/lectura dramatitzada de l’obra, coordinada per l’Associació Cultural El Galliner i Manresana d’Equipaments Escènics.

 

Premi Empremta

En reconeixement a una iniciativa de país personal o col·lectiva que hagi destacat en els darrers temps, des de les comarques del Bages i el Moianès, en el desenvolupament cultural, artístic o social del país. Convocat per Òmnium Bages-Moianès.

 

Premi Litel de Música

A una composició musical inèdita, tant la lletra com la instrumentació, i íntegrament en català. Convocat per Litel.cat. El premi consistirà en la producció, enregistrament, mescla i masterització del tema a l’estudi Litel.cat.

 

Premi Pare Ignasi Puig i Simon sobre la Manresa ignasiana

En reconeixement a persones dedicades a la recerca o divulgació relacionades amb la Manresa ignasiana. Convocat per l’Ajuntament de Manresa, en memòria del sacerdot de la companyia de Jesús, professor, investigador, savi divulgador dels coneixements científics i autor de diverses publicacions sobre Sant Ignasi de Loiola a Manresa.

 

Premi Plácido a la producció cinematogràfica

A una iniciativa de producció cinematogràfica, relacionada amb la comarca del Bages per la vinculació que hi pugui tenir (equip tècnic, artístic, producció, temàtica, localització). Convocat i dotat per Cineclub Manresa amb 300 euros, un abonament de l’any 2023 i l’exhibició del treball dins la temporada en curs de Cineclub Manresa.

 

Premi a la Projecció artística – Acrílic

Convocat pel Cercle Artístic de Manresa per distingir un/a artista d’acrílic de la Catalunya Central, de qui es valorarà l’obra i la projecció al llarg del temps amb una exposició l’any següent a l’Espai 7, de Manresa, i, si ho desitja, altres exposicions a l’Espai d’Art del Cercle i a l’Espai Òmnium.

 

Premi Regió7 de Comunicació

A iniciatives informatives en qualsevol mitjà de comunicació social, sobre temes de les comarques de l'Anoia, el Bages, el Berguedà, el Moianès, el Solsonès, la Cerdanya, l'Alt Urgell i el Baix Llobregat Nord. Convocat pel diari Regió7 i dotat amb 300 euros (impostos inclosos) i una subscripció a l’edició electrònica valorada en 400 euros.

 

Premi Revista Dovella per a treballs de recerca per a joves

A un article sobre el treball de recerca de batxillerat o cicles formatius fet els cursos 2020-2021 i 2021-2022 que estudiï qualsevol aspecte de la Catalunya Central. Convocat i dotat pel Centre d’Estudis del Bages amb 300 euros (impostos inclosos) per als autors i una subscripció per dos anys a la revista Dovella per al professor tutor.

bottom of page